LÄNSFÄNGELSET

På bergknallen låg före fängelsets tid bastionen S:t Erik efter Erik Jedvardson, 
svensk kung på 1100-talet och sedermera Stockholms skyddshelgon. På knallens topp, som stod i förbindelse med Kvarnberget, fanns ett par förrådshus avsedda för förvaring av ammunition. Framför dessa låg en stor plan där man på kungliga namn- och födelsedagar och vid andra högtidligheter sköt salut.
Länsfängelset (även kallat Länscellfängelset eller Cellfängelset) ersatte det utdömda länshäktet, beläget på nuvarande Postgatan. Arkitekt var Carl Fredrik Hjelm och byggmästare Krüger och Rapp. Fängelset togs i bruk i december 1857 och byggkostnaden var knappt 200 000 kronor. 

Till höger parti av Lilla Bommens hamn sett från Kanaltorget mot väster. I bakgrunden Länsfängelset. Foto från 1901.
Foto: Aron Jonason

Anläggningen bestod av en huvudbyggnad i tre våningsplan med 107 celler samt två flyglar, där den ena innehöll två sessionssalar, en för länets häradsrätt och en för stadens Rådhusrätts 2:a avdelning. Fastigheten vid S:t Eriks Torg uthyrdes 1907 till Frälsningsarmén och kom sedermera att rivas i februari 1972.

Göteborgsoperan ungefär där Länsfängelset låg.

Göteborgsoperan är ett operahus vid Lilla Bommen i Göteborg, på Göta älvs södra strand. Byggnaden ritades av Jan Izikowitz som har hämtat inspiration både från operavärlden och den närbelägna hamnen. Med start den 30 september 1994 skedde invigningen av operan under tre kvällar i rad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar